Gras zaaien

Het zaaien van gras is een minder dure oplossing voor het maken van een gazon dan het kopen van graszoden. Wel duurt het langer en moet men geduld hebben voordat het gazon belopen mag worden.

Het opbouwen van een gazon met graszaad is wel een heerlijke buitenklus in de tuin.

Zaaien maar wanneer?

Een gazon zaaien met graszaad kan het beste gedaan worden tussen eind maart en eind mei. Afhankelijk van de duur van de winter kan er eind maart gezaaid worden. Is het een lange koude winter wacht dan wat langer met gras zaaien. Belangrijk is dat de bodem temperatuur boven de 10 graden ligt. Dit is nodig voor het ontkiemen van graszaad.

Gras zaaien in het najaar kan ook. De periode van half augustus tot eind oktober is daar goed voor. Een groot pluspunt is dat de bodem temperatuur hoog is en het weer ook gunstig is in die periode.

Wilt u nog het zelfde jaar gebruikt maken van het gazon, zaai dan in het voorjaar. Kan het gebruik van het gazon een jaar wachten, zaai dan in het najaar.

Zaai het graszaad op een dag met weinig wind zodat het zaad niet kan wegwaaien. Het mooiste is als het ook snel gaat regenen. Graszaad heeft vocht nodig om te ontkiemen en een regenbui is dan zeer prettig. Blijft het droog maak dan gebruik van een tuinsproeier.

Zaaien met welk soort graszaad?

Er zijn verschillende soorten graszaad verkrijgbaar. Het soort graszaad wat gezaaid gaat worden hangt af van het gazon er gewenst is. Wordt het een siergazon of een speelgazon of ligt het gazon in de schaduw? Vragen om goed over na te denken bij de keuze van het graszaad.

Een gazon maken door graszaad te zaaien is niet moeilijk. Maak de ondergrond goed los en verwijder stenen, onkruid en eventuele plantenresten uit de aarde. Breng voeding aan in de bodem om het gras een goede basis te geven om te groeien. Maak de ondergrond vlak zodat het gazon ook mooi vlak wordt. Zaai in 2 delen. Het eerste deel is het gazon in de lengte inzaaien. Het tweede deel is het gazon in de breedte inzaaien. Op deze manier wordt het graszaad mooi verdeeld. Nu is het belangrijk dat het graszaad genoeg vocht krijgt. Als het niet regent besproei dan dagelijks met een zachte sproeistraal.

De ingezaaide ondergrond zal langzaam groener gaan kleuren en het gras zal gaan groeien.

Eerst zaaien later maaien.

Het mooi ingezaaide gazon moet ook een keer gemaaid gaan worden. Wacht met maaien totdat het gras langer is dan 6 cm. De eerste maaibeurten mag het gras zeker niet te kort gemaaid worden. Let hierop bij het afstellen van de grasmaaier. Houd het minimaal op 4 cm lengte.

Welke grasmaaier is geschikt? Elke type grasmaaier is geschikt voor het maaien van een ingezaaid gazon. De keuze wordt bepaald door de gazon grootte. Om een keuze te maken kunt u terecht in het uitgebreide assortiment van WOLF-Garten. Dit tuinmerk is een echte specialist in gazon verzorging. WOLF-Garten weet wat het beste is zodat u volop kunt genieten van een mooi gazon.Bekijk ook andere Adviesplaats sites:
Random tip:

Copyright © Ventura Connect Group BV 2020

Algemene voorwaarden - Disclaimer

Adviesplaats.nl
Het antwoord op al uw vragen
Tuinieren